Strotec next level: Woontoren Meerland
Verheugd en trots zijn we! De gemeente Eindhoven wees op 7 mei plan Salix aan als winnaar van de tender Woontoren Meerland!
Het college is enthousiast over het plan en de visie die hierachter zit.
De jury beoordeelde Salix unaniem als een iconisch plan met veel duurzaamheidsaspecten en een bijzonder woonconcept, gebaseerd op collectief wonen.
Iconisch
Met de knoestige, sculpturale vorm stond de Salix (wilg) model voor de Salix Woontoren.
De toren wordt een opvallende verschijning in Park Meerland en toont vanaf iedere richting en vanaf iedere afstand een verrassend beeld.
De jury noemde het plan iconisch.
Duurzaam
Het materiaalgebruik van het gebouw is bijzonder duurzaam. De gevels, waarvoor Strotec tekent, zijn opgebouwd uit isolerende elementen die voor 99% uit stro en hout bestaan en de afwerking van de gevels komt van Brabants hout uit varkensstallen.
De stro-hout gevelelementen zijn biobased en conserveren CO2 en het hout dat uit de varkensstallen komt, is gerecycled.
Collectief én flexibel
Het gebouw, waarin 55 tot 60 appartementen komen, is flexibel van opzet met gestapelde woonbuurtjes.
Deze woonbuurtjes (steeds ca. 15 woningen) bestaan uit ‘tafels’ van constructief beton met een tussenruimte van telkens drie lagen. De tussenruimten zijn vrij in te vullen met een lichtgewicht houten en biobased invulling. Door een coöperatieve vorm van ontwikkelen te kiezen, hebben toekomstige bewoners in deze toren veel ruimte om zelf woningen in te delen. Eén laags of twee lagen,breed of smal, loft of klassiek appartement, het is allemaal mogelijk.
Per ‘tafel’ is er ook een gedeelde binnen- en buitenruimte waarvan de invulling in de coöperatie wordt afgestemd.
Wooncoöperatie
De toekomstige bewoners worden, in de vorm van een wooncoöperatie, gezamenlijk eigenaar van het gebouw en huren hun woning van die wooncoöperatie. Zo worden bezit en gebruik losgekoppeld en mobiliteit, energie, en overige diensten en voorzieningen kunnen zó georganiseerd worden (bijvoorbeeld via deeleconomie) dat opbrengsten opnieuw geïnvesteerd kunnen worden en het deelde goed versterken. Met dit toekomstbestendige woonconcept hebben bewoners via de coöperatie zelf waardestijgingen/-dalingen van de huur in de hand.
Kenmerken van dit woonconcept zijn collectief en betaalbaar wonen en zonder winstoogmerk.
De ontwikkeling van Salix is een samenwerkingsverband tussen architecten |en|en, Bygg Architecture & Design, Bouwen in Eigen Beheer, Strotec B.V., EarthY Invest, Moeskops Bouwbedrijf B.V.