Passiefhuis in Beilen
Update bouw woning Beilen (juni 2023)
De bouwer van de woning in Bilen heeft ons foto’s gestuurd van de voortgang. We delen die graag.
Te zien is dat de panelen goed beschermd zijn opgeslagen tot gebruik, dat ze aan de buitenzijde zijn bekleed met de (zwarte) damp-open, waterdichte folie en dat de panelen aan de binnenkant met plastic beschermd worden zolang de woning niet wind- en waterdicht is.
Naast de gevels van Strotec is er veel meer moois te zien zoals de opbouw van de binnenmuren en dakspanten.
De bouw van een passief huis in Beilen is gestart (maart 2023)
De toekomstige bewoners, een gezin bestaande uit 2 volwassenen en 2 jonge kinderen, willen een woning bouwen die zeer weinig energie gebruikt en kwamen uit het principe van een passiefhuis.
De kracht van PassiefBouwen zit hem daarin dat de energievraag zodanig laag is dat geen verwarmingsinstallatie meer nodig is. In plaats van kosten voor bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp kan er juist fors bespaard worden op de installatiekosten. Verwarmen kan eenvoudig met een elektrisch element (stalingskachel of kleine airco) of met infrarood waardoor kosten voor vloerverwarming, cv of warmtepompen uitgespaard kunnen worden. Er wordt beter geïsoleerd en er worden extra geïsoleerde kozijnen en drievoudige beglazing gebruikt. Dit betekent hogere bouwkundige kosten, maar een enorme kostenbesparing op installaties.
Met deze woning willen de toekomstige bewoners laten zien wat de mogelijkheden zijn buiten de traditionele bouwmethoden. En dat dit niet ingewikkelder of duurder hoeft te zijn dan traditionele bouw met een verwarmingstoestel. De warmte van de zon en de bewoners zou voldoende moeten zijn om de woning te verwarmen.
Belangrijke uitgangspunten zijn: een fijn leefklimaat, eigen energie opwekken, zo weinig mogelijk energieverbruik (wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken).
De wanden van de woning worden geïsoleerd met stro (prefab). Stro heeft een hoge isolatiewaarde. Stro en hout nemen stikstof en CO2 op in het groeiproces, daarmee wordt de stikstof en CO2 uitstoot die ontstaat in het bouwproces en transport gecompenseerd. De muren zijn dampopen en geven een gezond en prettig binnenklimaat.
Het gezin hoopt dat de woning, die eind 2023 klaar moet zijn, een voorbeeld wordt en als inspiratie dient voor nieuwe bouwers.
Bouwjaar
2023
Opdrachtgever
Particulier
Ontwerp
Bouwkundig ontwerpbureau Muntinga
Leverancier stropanelen
Strotec B.V.
Programma
Passiefhuis – gezinswoning