Biobased versnellingsdag 2023

Op Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve in Zeeland werd op 4 juli de Biobased Versnellingsdag georganiseerd voor makers en kopers van biobased materialen.
Thema: ‘Van biomassa kun je alles maken! Hoe krijgen we de markt in beweging?’

Namens Strotec was Jan Walrecht aanwezig. Midden in een tarweveld vertelde hij hoe stro succesvol wordt toegepast in de bouw

Om de circulaire economie te versnellen moeten we samenwerken en elkaar kennen. Daarom werd op de Biobased Versnellingsdag de hele keten van het gewas tot het uiteindelijke eindproduct, in beeld gebracht.
Veel biobased producten worden al gebruikt in de bouw, als grondstof van papier, karton en/of textiel. Van andere gewassen is de weg naar marktrijpe producten nog wat langer.

Ook was er volop aandacht voor de consument, want die moet uiteindelijk kiezen voor de aankoop van biobased productenCor van Oers vanuit Biobased Innovations Gardens opende de dag. Gevolgd door een lezing ‘naar een duurzame productie’ door Herman Lelieveldt, onderzoeker van University College Roosevelt.
Marieke Meeusen, onderzoeker bij Wageningen UR volgde met de vraag ‘Is de consument klaar voor de biobased economy?’
En Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam, gaf een lezing getiteld: ‘Hoe gaat de biobased bouw de markt veroveren?’

Naast de workshops Bouw, Kleinschalige Bioraffinage en Botanie en landbouweconomie. Was er een bedrijvenmarkt met een mix van producten, ideeën, onderzoeken en verrassingen.

Met de boeiende lezingen en workshops deden de deelnemers niet alleen veel inspiratie op, maar werd ook eigen kennis gedeeld.